Afrekenen met terugkerende klachten? Herprogrammeer je brein!

13-11-2020
Je werkt al een paar maanden thuis en helaas speelt je rug weer op. Dat wist je op voorhand al want rugklachten komen met regelmaat terug. Je neemt je voor om het hardlopen nu echt vol te houden en na een paar weken speelt die vervelende knie weer op en dat verbaast je niks want dat is altijd zo wanneer je probeert het aantal kilometers uit te bouwen. Terugkerende klachten maken dat je jaar na jaar minder vrij bent in de dingen die je wilt doen. Accepteren en tegelijkertijd zorgen maken over de toekomst is het gevolg. Herken je je in deze situatieschets? Lees dan in dit blog wat jij nu kan doen om van je terugkerende klachten af te komen!

Langdurige en terugkerende klachten zorgen voor beperkingen op het werk en in de vrije tijd en maken dat men jaar op jaar moet inleveren. Veel medische en paramedische interventies zijn gericht om mensen te helpen op de korte termijn, veelal gericht op een snelle afname van pijn. Effectief voor de korte termijn maar zonder blijvend resultaat op de lange termijn.

Cruciale rol voor het brein
Om te begrijpen waarom de aanpak gericht op het verminderen van pijn niet werkt op de langere termijn, is het belangrijk om te weten hoe ons brein reageert op pijn. Ons brein is onderdeel van het centrale zenuwstelsel en wordt geïnformeerd door het lichaam en stuurt op zijn beurt ons lichaam ook weer aan. Een constante wisselwerking tussen inkomende informatie en uitgaande prikkels zorgt voor een optimale controle van het lichaam. In het geval van pijn ergens in het lichaam komt de informatie “met ruis op de lijn” het brein binnen en raakt men stap voor stap de connectie met het lichaam kwijt. Een brein wat zich adapteert aan pijn stuurt ook de uitgaande prikkels minder specifiek het lichaam in. Te vergelijken met een oude transistorradio die de exacte frequentie niet kan vinden voor een helder geluid. Spieren die het brein niet bereikt worden zijn vervolgens niet train baar en blijven inactief.

Optimale modus
Door deze veranderingen in de wisselwerking tussen het brein en het lichaam wordt de aansturing van het lichaam eenzijdige aansturing en verliest het de optimale modus van veelzijdige aansturing. (zie ons vorig blog). Door de eenzijdige aansturing worden bepaalde spieren en gewrichten overmatig gebruikt en andere juist onvoldoende aangezet tot activiteit. We noemen dit een afname van motorische variabiliteit. Deze wetenschappelijk bewezen afname speelt een essentiële rol in de aanpak van langdurige, terugkerende klachten. Je zou kunnen zeggen dat bij de aanpak van terugkerende klachten een herprogrammering van het brein nodig is om terug naar de pijnvrije “fabrieksinstellingen” te gaan, terug naar de optimale veelzijdige modus.

Brein instellen of bureaustoel instellen?
Stop als thuiswerker om een ideale werkplek te creëren en als een lego poppetje gefixeerd achter je PC te zitten. Stop als hardloper met het kopen van weer een paar nieuwe schoenen om van je kniepijn af te komen. Kom juist in actie en laat met een specifieke bewegingsanalyse in kaart brengen hoe variabel jouw brein is. Ga vervolgens aan de slag met specifieke oefeningen zodat jouw lichaam weer ontelbare opties heeft in het handhaven van jouw lichaamshouding en het maken van bewegingen zonder dat bepaalde spiergroepen of gewrichten overmatig belast worden. Bij een optimale motorische variabiliteit is jouw lichaam in staat om te adapteren aan veranderende situaties waardoor een veranderende omgeving (werkplek, sportschoenen) veel minder impact heeft op jouw lichaam en pijnklachten zal veroorzaken.

De beste manier voor een succesvolle herprogrammering is een PPT traject, een uitgebreide bewegingsanalyse gevolgd door een intensief begeleid verbetertraject. Succes is hierbij gegarandeerd!

Heb je interesse in een PPT traject laat het ons dan weten via het contactformulier.

Onze laatste artikelen

Hygiëne maatregelen Corona

Vanwege de huidige Covid-19 pandemie moeten we aanpassingen doen in ons hygiëne protocol waarbij we ook jouw medewerking vr...

Kink in de keten

Bewegen doen we met en in onze spieren, gewrichten, gewrichtskapsels, gewrichtsbanden, pezen en zenuwen. Al deze componente...

Doorbreek jouw prestatieplafond vanuit je brein!

Je traint je suf en volgt exact de schema’s die er voor jou gemaakt zijn. Desondanks komen die topprestaties niet, je hebt ...