Hoe kom je van je terugkerende rugklachten af?

23-12-2019
Onze huidige levensstijl zorgt er helaas voor dat we steeds meer mensen zien met chronische of terugkerende lage rugpijn. Al jaren is dit een van de meest voorkomende redenen dat mensen uitvallen op het werk of beperkt worden in het ondernemen van activiteiten die ze graag doen.

Waardoor ontstaan er lage rugklachten?
Vaak ontwikkelen mensen problemen in de rug als gevolg van een disbalans tussen de belasting en de belastbaarheid. Met belasting bedoelen we o.a. dagelijkse activiteiten, sport of werk. Deze belasting kan van fysieke of mentale aard zijn. De belastbaarheid is de weerbaarheid van je lichaam, ook dit kan gezien worden als mentale en fysieke belastbaarheid. Rugklachten ontstaan vaak als er een over een langere periode een disbalans is tussen belasting en belastbaarheid, je lichaam geeft als het ware een signaal af dat de grens is bereikt. Disbalans tussen belasting en belastbaarheid kan verschillende oorzaken hebben:

  • De belasting is afgelopen periode hoger geweest dan normaal, door veranderingen in werk of je bent meer gaan sporten;
  • De belastbaarheid is afgenomen, dit kan komen door stress, verminderde weerstand of ziekte;
  • Een combinatie van beide, zowel de belastbaarheid is afgenomen en de belasting is toegenomen.

Hoe kom je van je rugklachten af?
Wanneer er sprake is van een disbalans is het belangrijk in kaart te brengen welke factoren verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van deze disbalans. Oorzaak en gevolg op een rijtje zetten en proberen zo snel mogelijk maatregelen te nemen dat je kan werken aan herstel. Herstel van acute rugklachten vindt doorgaans plaats binnen 6 weken. Maar rugklachten geven juist vaak op de lange termijn de meeste problemen.

Pijn als virus
Bij acute rugklachten heeft pijn tot gevolg dat je spieren een beschermende rol gaan aannemen door overmatige spanning te creëren. Hierdoor ga je activiteiten aanpassen en voorzichtig bewegen. Deze beschermende spanning is een natuurlijke en zeer efficiënte reactie in een acuut stadium maar niet wenselijk op de lange termijn.
Het veranderde (voorzichtige) bewegingspatroon en de pijn beïnvloedt het functioneren van ons brein. Ook wanneer de pijn na een periode van rugklachten afgenomen is blijft het brein jouw lijf anders aansturen. De pijn heeft als virus de software van je brein verstoort.

Jera aanpak gericht op duurzaam herstel
Om rugklachten op de lange termijn te verbeteren en te voorkomen is het resetten van het brein naar de pijnvrije situatie een must. We testen met een specifieke bewegingsanalyse hoe jouw brein je lichaam aanstuurt. Door deze analyse wordt duidelijk in hoeverre pijn als virus de software van het brein heeft verstoord. Met de informatie uit deze analyse kunnen we gericht gaan verbeteren met specifieke cognitieve oefeningen. Louter de spieren (“de hardware”) trainen zonder deze analyse is veel minder efficiënt omdat de spieren die jouw brein niet kan aansturen niet efficiënt getraind kunnen worden. Je moet eerst de software her programmeren voordat je de hardware goed kan gebruiken!

Heb jij terugkerende rugklachten en opzoek naar een duurzame oplossing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Onze laatste artikelen

Hygiëne maatregelen Corona

Vanwege de huidige Covid-19 pandemie moeten we aanpassingen doen in ons hygiëne protocol waarbij we ook jouw medewerking vr...

Jouw brein, oorzaak èn oplossing van blessures.

Bij een blessure denk jij waarschijnlijk dat de oorzaak te wijten is aan een verkrampte spier of een pijnlijk gewricht. Je ...

Wat te doen bij hamstringklachten?

Het opstarten van het nieuwe sportseizoen gaat vaak gepaard met de nodige spierpijn en andere pijntjes. Het lichaam moet we...