Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

16-06-2022
MRI scan
Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk hoop je dat er op de Röntgenfoto of MRI-scan iets te zien is dat je klachten verklaart. Maar geeft de verklaring van die foto of scan wel de verlossing waar je op zit te wachten? In veel gevallen krijgen mensen vooral een vervelende boodschap zonder oplossing: ‘Helaas, uw rug is versleten’. Terwijl de focus moet liggen op het aanleren van gezond bewegen en gerichte oefeningen.

Logisch dat mensen met langdurige klachten vaak de hoop verliezen om te kunnen doen wat ze graag doen. Ze laten het erbij zitten en proberen te accepteren dat een actief leven niet aan hen besteed is. Dagelijks spreken wij mensen die met verschillende quick-fixes en kortetermijnoplossingen niet van hun klachten afkomen. Of soms helemaal niets doen, hooguit een beetje fietsen. Zonde, want iedereen kan actief leven als de mogelijkheden er zijn. Die moeten alleen benut worden. Gelukkig is er een andere, duurzame manier om aanhoudende pijn en klachten aan de rug, nek, schouder of heup aan te pakken.
Bewegen is de sleutel
Dat doen we volgens de wetenschappelijk bewezen strategie van bewegen. Deze blijkt op de lange termijn de beste manier te zijn om van langdurige klachten af te komen. En dat gaat verder dan wandelen en fietsen. Bij Jera werken we vanuit een wetenschappelijke benadering en kiezen we voor individueel opgestelde programma’s, gebaseerd op gerichte oefeningen en factoren zoals gezonde leefstijl, voeding en het reduceren van stress. In deze programma’s staat het terugvinden van je optimale modus centraal. Dat is de onverstoorde connectie tussen het brein en het lichaam. Je brein zorgt namelijk voor de juiste aansturing van je spieren en moet opnieuw getraind worden, zodat gezond bewegen straks weer vanzelf gaat.

“Het gaat er niet om dat wij de beste behandeltechnieken toepassen, maar dat onze cliënten hun klachten begrijpen, inzicht hebben in oorzaak en gevolg en we ze helpen om uiteindelijk zelf meer grip te krijgen op de klachten.”

Onvolledige beeldvorming
Röntgen of MRI worden vaak gebruikt om een oorzaak voor een klacht te vinden. Maar opmerkelijk genoeg is beeldvorming daarbij niet altijd volledig, zelfs niet als er daadwerkelijk iets te zien is. Recent onderzoek [1] toont aan dat slijtage die zichtbaar is op een MRI-scan niet altijd in relatie staat tot de pijnklachten die mensen ervaren. Veranderingen zoals slijtage zijn dus blijkbaar normaal en staan niet per definitie gelijk aan pijn.

Een ‘abnormaliteit’ op de MRI is een veelvoorkomende boodschap en een bekend beeld, maar mensen krijgen er vaak geen concreet of duidelijk plan bij om van hun pijn af te komen. Het alleen maar aantonen van een afwijking kan mensen zelfs een onzeker gevoel over hun eigen lichaam geven en angst voor bewegen op de juiste manier veroorzaken. En dus leggen mensen zich neer bij hun langdurige klacht of gaan voor een kortetermijnoplossing.
Lange versus korte termijn
De huidige aanpak van pijn en beperkingen rondom bewegen is in Nederland vooral gericht op gebruik van medicatie, focus op het ontspannen van stijve spieren, trigger points of beperkte gewrichten. Behandelmethodes die daarbij horen zijn bijvoorbeeld massage, dry needling en chiropractie. Met als doel verbetering op de korte termijn.

Maar wat uiteindelijk echt het verschil maakt is een individueel plan op de langere termijn. Een plan dat hout snijdt en wordt opgesteld op basis van alle factoren die van invloed zijn op je pijnlijke bewegingen. De kern hiervan zit hem in het ontdekken waarom je bewegingspatroon zo aangepast of gecompenseerd is dat er pijnklachten ontstaan. Dat kan uiteenlopende redenen hebben: leefgewoonte, houding en belasting tijdens je werk, doorgemaakte blessures, trauma, sport en hoe je omgaat met stress of (werk)druk.
Het terugvinden van je optimale modus
Wij zoeken naar oorzaak en gevolg. We zoeken naar de samenhang van factoren, analyseren deze en gaan van daaruit te werk. Een belangrijke stap in dit proces is een persoonlijke bewegingsanalyse, waarmee we in kaart brengen hoe je beweegt en hoe de afwijking van je optimale modus is ontstaan.

De therapeuten van Jera zijn gespecialiseerd in deze methode, waarmee we gaan voor een lange termijn aanpak. We helpen je met uitgekiende oefeningen je optimale modus weer te vinden, zodat je weer kunt doen wat je het liefste doet: een leven lang gezond bewegen.

Meer weten over jouw optimale modus? Bekijk ons Persoonlijk Performance Traject Actief en lees verder over onze bewegingsanalyse en individuele oefenbehandelingen. Of neem vrijblijvend contact op. Ons team van ervaren sportfysiotherapeuten en performance specialisten is je graag van dienst met deskundig advies.


[1] Kasch R et al. 2022 Associatie van lumbale MRI-bevindingen met huidige en toekomstige rugpijn in een op populatie gebaseerd cohortonderzoek.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...