Jouw brein, oorzaak èn oplossing van blessures.

29-09-2020
Bij een blessure denk jij waarschijnlijk dat de oorzaak te wijten is aan een verkrampte spier of een pijnlijk gewricht. Je neemt rust, je wordt behandeld op de pijnlijke plek. Deze aanpak werkt voor een periode, maar dan komt de blessure toch weer terug….. Dit komt omdat er niet gekeken wordt naar de rol die het brein speelt bij een blessure.

Veel mensen lopen onnodig lang door met blessures of revalideren niet volledig, waardoor er aanpassingen in het (motorisch) brein plaatsvinden. Aanpassingen die ervoor zorgen dat jij een groter risico gaat lopen om nogmaals geblesseerd te raken – op dezelfde plaats of elders in je lichaam. Eens geblesseerd maakt dan dat je zeer waarschijnlijk nogmaals geblesseerd zal raken en niet meer je oude prestatieniveau kan gaan halen.

Hoe werkt het motorisch brein dan precies?
Wij sturen ons lichaam aan vanuit het motorisch brein. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om bewegingen te maken. In een ideale (pijnvrije) situatie is er een veelzijdige aansturing en worden alle spieren naar evenredigheid gebruikt. Onze spieren zijn in te delen naar functie. Er zijn spieren die voor kracht en snelheid zorgen (de mobilisers) en spieren die voor het handhaven van houding en het maken van laag belaste bewegingen verantwoordelijk zijn (de stabilisers). Deze spieren vormen samenwerkende spiergroepen (wat een spiersynergie wordt genoemd) en worden door ons brein in (samen)werking gezet naar gelang de activiteit dat vraagt. Om een dag achter je bureau te zitten, gebruik je bijvoorbeeld meer de stabilisers. Voor een sprintje naar de bus komen de mobilisers juist meer in actie.

Wat verandert er in het brein door pijn?
Bij mensen die te maken hebben gehad met blessures of pijnklachten verliest het brein de mogelijkheid om het lichaam veelzijdig aan te sturen en ontwikkelt het een meer eenzijdige aansturing. Door deze eenzijdige aansturing raken met name de mobiliser-spieren dominant, terwijl de stabiliser-spieren juist wat meer “insukkelen”. Juist de dominantie van de mobilisers kan, na verloop van tijd, problemen geven. Overmatig gebruik van deze spieren zorgt voor een verminderde bewegingscontrole, overbelasting en (terugkerende) blessures. Deze spieren zijn vaak pijnlijk, verkort, voelen gespannen aan. Ze worden behandeld met traditionele fysiotherapie, zoals massage, dry needling, tape en stretching. Dit geeft echter een kortdurend effect omdat de oorzaak vanuit het brein niet wordt aangepakt.   

Hoe voorkom je opnieuw geblesseerd te raken?
In het geval van een blessure kan je pijn zien als een virus voor je brein. Te vergelijken met een computervirus die de software aantast. Blijven sporten of bewegen met pijn is dus absoluut “not done”. De stappen die je moet nemen op weg naar sporten zonder blessures zijn:

Ons advies is: blijf niet onnodig doorlopen met een pijnlijke blessure en stop met het behandelen van symptomen!

Herken je jouw situatie in deze beschrijving van de rol die een brein kan spelen bij een blessure? Aarzel dan niet om jouw situatie via het contactformulier aan ons voor te leggen, dan gaan wij ons uiterste best doen om je zo goed mogelijk te adviseren.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...