In beweging blijven met hardlopen

19-03-2020
Nu we het advies gekregen hebben vanuit de overheid om thuis te blijven vanwege het Corona virus wordt onze bewegingswereld snel kleiner. Maar juist nu is het super belangrijk om in beweging te blijven. Beweging heb je nodig voor belangrijke processen in je lichaam en je geest. We moeten blijven werken aan het optimaliseren van ons immuunsysteem. Een goed functionerend immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor virussen. Bewegen, gezond eten en voldoende slaap zijn essentieel om je fitheid en daarmee ook je immuunsysteem op peil te houden.

Sinds zondag zijn sportscholen, sportclubs gesloten en sportevenementen gecanceld. Veel mensen hebben al de keus gemaakt om goed in beweging te blijven en daardoor zien wij momenteel een trend ontstaan; Mensen zoeken de buitenlucht op en gaan hardlopen. Hardlopen is laagdrempelig en praktisch makkelijk te organiseren, je trekt je schoenen aan en gaat naar buiten. Echter veel mensen zijn zich er niet van bewust dat je een belastbaar lichaam moet hebben om blessurevrij te kunnen hardlopen. Conditioneel zijn er vaak minder belemmeringen dan in het lichamelijke gestel. Hardlopen staat namelijk bekend als een high impact sport. Bij elke landing tijdens het hardlopen (duurtempo) worden je gewrichten met 7x je eigen lichaamsgewicht belast, waardoor je gewrichten en spieren beduidend meer belast worden dan in het dagelijks leven. Als je verantwoord wilt hardlopen moet je jouw lichaam laten wennen aan deze high impact belasting. Een te snelle of een in omvang te grote opbouw kan zorgen voor blessures die vaak tot gevolg hebben dat mensen stoppen met de sport. En dat is zeker in deze tijd niet wenselijk.
Om te beginnen met hardlopen en dit een langere tijd vol te kunnen houden zonder blessures hebben we daarom een aantal tips voor jou.

1.
Heb je nog nooit hardgelopen begin dan met stevig doorwandelen. Doe dit de eerste week elke weekdag een half uur en in het weekend dagelijks een uur. Waarbij je de tweede week begint met het schema welke in tip 3 terugkomt.
2.
Om je lichaam meer belastbaar te maken en de benodigde spierspanning te creëren voor het hardlopen kan je specifieke oefeningen doen. We hebben een aantal van deze oefeningen geselecteerd en die demonstreren we (met uitleg erbij) op ons Youtube kanaal:
https://www.youtube.com/watch?v=BC-zIX4LUaI.
Deze oefeningen kan je dagelijks doen, bijvoorbeeld als warming-up voordat je gaat lopen
3.
Een rustige en gedegen opbouw is gewenst om je spieren en gewrichten te laten wennen aan de high impact belasting daarom hebben we voor jou een hardloopschema voor beginners gemaakt.

Doe je voordeel met de tips, oefeningen en adviezen in dit artikel. We kunnen je ook nu individueel verder helpen. Met Streaming Fysio bieden we bewegingsanalyse, advies op maat, begeleiding en individuele oefenprogramma’s waar je direct mee aan de slag kunt. Bij acute klachten, maar ook om je (sport)performance te verbeteren.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...