De plank als corestability oefening ter discussie

17-12-2019
Planken en buikspieren trainen tot ze branden is een hype. Er worden zelfs challenges georganiseerd wie het langst een plank kan volhouden. Ben jij een fan van planken voor het trainen van je rompspieren? Lees hieronder waarom de plank als corestability training ter discussie is.

Er is wetenschappelijk bewijs dat een sterke en stabiele romp de kans op het ontstaan en terugkeren van blessures verkleint. Ook voor het effectief uitvoeren van prestatieverbeterende trainingen zoals krachttraining en plyometrie is een sterke romp een belangrijke voorwaarde. Maar is een plank de juiste manier om deze voorwaarde te creëren?

Trainen van de bewegingsketen
Omdat alle spieren aan elkaar vastzitten, kun je ze niet los zien en dus ook niet los trainen. Corestability moet zich niet beperken tot het trainen van de romp, het is belangrijk om spieren in de gehele bewegingsketen met elkaar te integreren. Hierin speelt de stabiliteit en sturing van de schouderbladen en heupen ook een essentiële rol. We spreken daarom liever van stabiliteitstraining dan van corestability training.

Belang van motorisch leren
We leren bewegingen aan met ons brein. Bij het trainen van stabiliteit heeft het motorisch leervermogen vanuit het brein een essentiële rol. De oefeningen moeten het gevoel geven dat het brein harder moet werken dan de spieren. Dit noemen we cognitief trainen. Cognitief trainen werkt twee ledig: vanuit onze motorische hersenschors sturen we bewust spieren aan en andersom wordt dit onderdeel van onze hersenen weer gevoed door informatie die uit de spieren en gewrichten komt. Juist door deze informatie vanuit de extremiteiten naar de hersenen (stijgende banen) leren we anticiperen op evenwichtsveranderingen en de invloed van interne en externe krachten op ons lichaam. Bij stabiliteitstraining ligt de focus dus op motorisch leren. Zowel op laagbelast niveau (bv houdingsoefeningen) als ook op hoogbelast niveau waarbij vermoeidheid optreedt.

Plank
De plankoefening waarbij er gesteund wordt op handen, onderarmen en voeten is een statische oefening waarbij het motorisch leren niet of nauwelijks aan bod komt, het brein wordt niet uitgedaagd. Bij deze oefening is het de bedoeling dat de juiste plankpositie lang wordt volgehouden in voorwaartse of in zijwaartse steun. Het is dus een oefening gericht op spieruithoudingsvermogen waarbij het motorisch leerproces nihil is. De aanname dat we (core)stabiliteit verbeteren door middel van een plank is daarom niet juist. Mede omdat de focus ligt op het lang volhouden van de plankpositie waarbij cognitie een ondergeschikte rol speelt, zien we regelmatig patiënten in onze praktijk die juist rugklachten of klachten in de onderbuik en/of liezen krijgen door planken. Onze boodschap luidt: Train stabiliteit in de gehele bewegingsketen waarbij de focus ligt op het motorisch leren vanuit het brein en niet op het lang volhouden van statische, eenvoudig uit te voeren oefeningen.

Vragen of wil je meer informatie? Neem contact op en ontvang persoonlijk advies.
Door Senior Performance Specialist Jeannette Hoftijzer

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...