Juiste fiesthouding en techniek

15-04-2020
Pijnklachten op de fiets die maar niet afnemen?
Fietsers die pijnklachten ervaren op de fiets of hun kracht op de pedalen niet kwijt kunnen gaan als eerste de oplossing zoeken in het aanpassen van hun fiets. Vaak gaan fietsers zelf of samen met een bikefitspecialist de afstelling van de fiets veranderen, met name wordt er gesleuteld aan de zadel- en stuurhoogte en de stand van de plaatjes onder de schoen. Ondanks de juiste afstelling van hun fiets door een bikefit specialist houden sommige mensen pijnklachten, voelen zich niet comfortabel in hun fietshouding en verbeteren niet in het vermogen wat ze kunnen trappen. Dat komt omdat er onvoldoende aandacht is voor de fietshouding, fietstechniek en de aansturing van het lichaam. Met de aansturing van het lichaam wordt de coördinatie, kracht, lenigheid en motoriek bedoeld.

Fietsers beseffen zich onvoldoende dat een juiste aansturing van het lichaam essentieel is voor een goede fietshouding en techniek. Er wordt veel geld uitgegeven aan het materiaal en veel minder aan het lichaam. Vreemd eigenlijk want de meeste winst is te halen in het lichaam en niet in de fiets!

Als voorbeeld kniepijn en rugpijn
Knieklachten zijn een veel voorkomende blessure bij het wielrennen. Tijdens de trapbeweging behoort de knie in een rechte lijn te buigen en strekken. Wanneer er zich een afwijking naar binnen voordoet, waarbij soms zelfs de buis wordt geraakt, kan dit leiden tot het ontstaan van knieklachten. De oplossing om de knie weer in een rechte lijn te laten sporen, om zo de kniepijn te verminderen, moet gezocht worden in het verbeteren van de aansturing van de heup en kan niet gerealiseerd worden door de afstelling van de fiets.
Een ander voorbeeld is pijn in de lage rug, deze ontstaat vaak vanuit een fietshouding waarbij men teveel achterop het zadel leunt en te weinig op het stuur. Goed steunen op het stuur is essentieel voor het reduceren van de belasting op je onderrug tijdens het fietsen. De fietsers die kracht missen in de armen en moeite hebben met de aansturing van nek en schouders steunen onvoldoende op het stuur en blijven zo in de onderrug “hangen”. Ook deze problematiek, veroorzaakt vanuit je lichaam, wordt niet gecorrigeerd door een bikefit maar moet worden opgelost door de aansturing van de nek en schouders te trainen. Via deze LINK naar ons YOUTUBE kanaal vind je een aantal specifieke oefeningen om de aansturing in de nek-schouderregio te verbeteren.

Bike Performance Analyse
Voor een langdurige oplossing van jouw pijnklachten tijdens het fietsen, of voor het verbeteren van jouw prestaties door een efficiëntere krachtoverbrenging op de pedalen, is het dus belangrijk om je houding en techniek te laten analyseren in verschillende situaties (variaties in snelheid en zitpositie). Dit doen we met de Bike Performance Analyse. Vanuit de analyse wordt de oorzaak van jouw probleem duidelijk en kan je met gerichte oefeningen en aanwijzingen gaan werken aan verbetering. En dat loont voor nu en voor de komende fietsseizoenen!

Ben je van mening dat jouw fietshouding en techniek verbeterd moet worden om van je klachten af te komen of ben je nieuwsgierig naar prestatieverbetering? Bekijk dan dit filmpje over fietshouding en techniek op ons YOUTUBE kanaal en informeer naar de mogelijkheden van de Bike Performance Analyse. We kunnen deze analyse ook uitvoeren via streamingfysio als je in het bezit bent van een indoor bike trainer (bv tacx bike trainer). Stuur ons een bericht via het contactformulier.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...