Gespecialiseerde handtherapie

01-12-2020
Pijn aan de elleboog en onderarm…..vingers die stijf en pijnlijk zijn na werken in de tuin, tijdens het huishouden of gewoon in rust als je wakker wordt…..
Maar zeker ook pijn ter hoogte van de pols wanneer je gedurende de dag uren achter de computer hebt gewerkt.

Weet je dat er fysiotherapeuten zijn die zeer gespecialiseerd opgeleid zijn tot handtherapeut? Een handtherapeut kan je helpen om bovengenoemde klachten duurzaam op te lossen en te voorkomen. Een handtherapeut doet dit door te werken vanuit de oorzaak van de klacht. Een handtherapeut kan je bovendien helpen om optimaal te revalideren na een operatie aan je hand, pols of elleboog.

De handtherapeut gaat eerst goed analyseren waar de oorzaak van het probleem ligt. Dit doet ze door te onderzoeken welke bewegingen of activiteiten de klachten opleveren en welke structuren (botten, ligamenten, spieren etc..) daarbij betrokken zijn. Als er inzicht is in de oorzaak van de klacht wordt er gestart met een persoonlijk verbeterplan. Verbetering valt al heel snel te halen door de bewegelijkheid van de beperkte structuren te verbeteren en de manier waarop je de pols of hand gebruikt te corrigeren. De gespecialiseerde handtherapeut weet exact vanuit welke ideale positie de pols of hand gebruikt moet worden om kracht te zetten. Met deze aanwijzingen worden automatisch ook de juiste spieren gebruikt. Dit zorgt er weer voor dat overbelaste structuren als snel tot rust komen.

Hieronder een aantal veel voorkomende klachten waarbij een handtherapeut absolute meerwaarde heeft:

RSI (tennis elleboog)
Bij RSI klachten (tenniselleboog) kan de oorzaak in de gehele bewegingsketen liggen. Daarom is het nodig om naast een specifiek onderzoek van de hand, pols en de elleboog ook de gehele keten nauwkeurig te analyseren. De keten die gevormd wordt door de wervelkolom, schouder, elleboog, pols en de hand. De behandeling zal dus niet mogelijk alleen op de pijnlijke pols of elleboog gericht zijn als uit de analyse blijkt dat de oorzaak in de keten ligt . Een handtherapeut kan in het geval van RSI met specifieke krachtoefeningen en advies ten aanzien van de werkhouding en gebruik van de pols en elleboog het verschil maken om een terugval te voorkomen.

CMC1 (duim) artrose
Handtherapie in het geval van CMC1 (duim) artrose, focust zich specifiek op de behandeling van de beperkte gewrichten in de hand en de pols. Deze mobilisaties worden gecombineerd met oefeningen voor de vingers. Met deze gerichte oefeningen leer je de vingers correct te positioneren tijdens het grijpen, zo verbeter je het krachtzetten van de duim en vingers. Deze oefeningen zijn vrijwel altijd gericht op het verbeteren van dagelijkse handelingen. Een handtherapeut kan je desgewenst adviseren in de aanschaf en het gebruik van een duimbrace.

Muisduim/muispols
En tenslotte worden ook duimmuis/polsmuis klachten veel gezien binnen de handtherapie. De aanpak van deze klachten zijn te vergelijken met de behandeling van RSI-klachten en CMC1 arthrose. Naast een lokaal probleem in de duim of de pols worden duimmuis/polsmuis klachten veroorzaakt door een beperking in de bewegingsketen of een verkeerde werkhouding. Een totaalbehandeling van de wervelkolom, schouder, elleboog, pols en vingers is nodig om weer zonder klachten achter je computer te werken. Bij werkgerelateerde klachten kan een handtherapeut je ook adviseren in de aanschaf van een voor jouw geschikt toestenbord of muis.

Ben jij nieuwsgierig wat onze handtherapeut Elke Leyman voor jou kan betekenen om nu eens voorgoed van je klachten af te komen? Maak dan een afspraak met haar via het afspraakformulier.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...