Reken voorgoed af met achillespeesklachten

22-04-2020
Achillespeesklachten zijn een veelvoorkomende blessure onder hardlopers. Ongeveer 8% van alle recreatieve lopers en maar liefst 50% van de fanatieke hardlopers krijgt ermee te maken. Zonder goede behandeling kunnen deze klachten langdurig aanhouden, of in ernstige gevallen chronisch worden. Menig hardloper is omwille van achillespeesklachten vroegtijdig met hardlopen gestopt of heeft nooit het maximale uit zichzelf weten te halen. De vraag is dan ook waarom deze klacht zo’n chronisch karakter heeft en lastig te verhelpen is. In dit blog geven we je inzicht in de meest recente evidentie en behandelstrategie die wij met succes hanteren.

De achillespees
De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Het is de grootste pees van het lichaam. Wist je dat tijdens hardlopen de achillespees 35% van de kracht opvangt en retourneert? Alle kracht die ontstaat wanneer je afzet van de grond wordt via je achillespees doorgegeven. Deze krachten kunnen oplopen tot drie keer je lichaamsgewicht. Bedenk dan ook dat hoe harder je loopt en hoe zwaarder je bent: hoe groter de druk op de pees. De achillespees wordt gezien als de sterkste pees van ons lichaam. Achillespeesklachten kunnen acuut ontstaan, vaak is er dan sprake van een gedeeltelijke of volledige scheur van de pees. Maar de meeste achillespeesproblemen vallen in de categorie overbelastingsklachten. In dit blog gaan we op deze categorie verder in.

Hoe ontstaan de klachten?
Er zijn een aantal risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van je achillespees. De belangrijkste oorzaak is een ondoordachte opbouw in het hardloopschema in combinatie met onvoldoende fysieke voorwaarden om het hardlopen op jouw gewenste niveau aan te kunnen. Hardlopen is een "high impact" sport, zoals hierboven omschreven, waarbij je de ketens in je hele lichaam gebruikt. Je loopt niet alleen met je benen maar met je hele lijf.
Het oplossen van langdurige achillespeesklachten ligt dan ook in het optimaliseren van de fysieke voorwaarden (in combinatie met een juiste trainingsbelasting). Die voorwaarden creëer je met een goede aansturing en spierkracht in het gehele lichaam.
Ochtendstijfheid of pijnlijke eerste passen als je uit bed stapt zijn de eerste signalen van een peesirritatie. Worden de klachten erger dan zal je merken dat je ook pijn ervaart tijdens het hardlopen en later zelfs in rust. Als je deze signalen van je lichaam negeert of alleen de symptomen gaat behandelen ben je chroniciteit aan het creëren. Daarbij komt ook het gegeven dat peesweefsel een van de minst doorbloede structuur is in je lichaam. Dit maakt de achillespees ook een ideale kandidaat voor chroniciteit!

Aanpak vanuit de oorzaak
Vaak wordt er een kortetermijnoplossing gezocht in het materiaal. Men koopt nieuwe schoenen of compressiekousen. Ook worden zooltjes aangemeten om uitkomst te bieden. De behandeling van achillespeesproblematiek is vaak gericht op de symptomen. Rust nemen, de kuit ontspannen met massage of dry-needling, de pees stretchen met de “oefening op de trap” en ook shock wave therapie wordt veelvuldig toegepast. Deze behandelstrategie geeft verlichting op de korte termijn, maar lost de oorzaak niet op!

Bewegingsanalyse
Om achillespeesblessures voorgoed te verhelpen moet je gaan onderzoeken waar de overbelasting van de pees vandaan komt. Een verminderde voetstabiliteit, zwakte van de spieren in het onderbeen of een niet efficiënte aansturing van de heup kan bijvoorbeeld voor overbelasting van de kuitspier zorgen en daarmee de irritatie in de achillespees opleveren. Door een bewegingsanalyse van de gehele keten wordt duidelijk waar in de keten de onderliggende oorzaak zit. De eerste stap op weg naar verbetering zet je door gerichte oefeningen te gaan doen om de verminderde aansturing en coördinatie in de keten te verbeteren. Dit is nodig als voorwaarde om in stap 2 te gaan werken aan het gezond maken van het peesweefsel. Deze fase kenmerkt zich door de pees te gaan belasten en voorzichtig het hardlopen weer te gaan opbouwen. Het hardlopen opbouwen betekent stap voor stap de belasting verhogen maar ook werken aan een goede loophouding en techniek.

Doe je voordeel met de tips en adviezen in dit artikel. We kunnen je ook individueel verder helpen. Met de Running Performance Analyse en PPT Sport bieden we bewegingsanalyse, advies op maat, begeleiding en individuele oefenprogramma’s. Neem vrijblijvend contact op om je te laten informeren hoe wij je kunnen helpen om weer vrijuit te kunnen genieten van het hardlopen.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...