Wat te doen als het juist nu in je rug schiet

24-03-2020
In deze tijd van crisis rondom het Corona virus hebben we allemaal te maken met spanning, onzekerheid, stress. De mensen in de vitale beroepen hebben daarbij extra werkdruk. In deze situatie is het risico op het ontstaan van acute rugklachten groter. Mensen (met terugkerende rugklachten) lopen juist nu een hoger risico op acute problematiek. Extra vervelend nu we het advies gekregen hebben binnen te blijven en een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut niet mogelijk is. We geven je in dit blog uitleg over hoe je het beste kan handelen als het juist nu in je rug schiet en je niet meer op of neer kunt.

Probeer kalm en rustig te blijven als je acuut last krijgt van je rug. Achterhaal de oorzaak en bekijk die oorzaak vanuit meerdere perspectieven zoals: ben je fit of heb je last gehad van griep of verkoudheid, heb je veel spanning of stress (gehad), vraag je veel van je lichaam, ben je de laatste tijd hoger belast geweest, slaap je wel goed, eet je wel gezond. Allerlei vragen die je jezelf kan stellen om de situatie in kaart te brengen.

Neem rust en beperk lang zitten en lang staan. Als je veel last hebt en niet op of neer kan, ga dan liggen op de zij met opgetrokken knieën of kussen tussen je knieën. Zo ontlast je jouw rug. Pijnmedicatie (paracetemol) kan je helpen om in beweging te blijven en te kunnen slapen. Heel belangrijk voor je herstel. Deze fase duurt meestal 3-4 dagen.

Zodra het lukt om te wandelen, probeer dan 4-5 maal per dag een kleine wandeling te maken. Doe dit in combinatie met regelmatig liggen en voorkom nog steeds stil zitten en stil staan. Door te wandelen activeer je de bloedcirculatie in je lichaam en prikkel je het motorisch brein en het spiersysteem. Hiermee activeer je de stofwisseling (biochemische processen) op celniveau wat essentieel is om weer de volgende stap in je herstel te maken.

Ben je eenmaal weer op de been (na 1 -2 weken) probeer dan stapsgewijs het werk weer te gaan hervatten, let daarbij ook weer op het wisselen van houding, creëren van voldoende beweging en zeker ook belangrijk; zorg voor een goede nachtrust, eet gezond en voorkom stress en irritaties. In deze periode start je ook met het activeren van de kleine spiergroepen rondom je core. De oefeningen vind je op ons Youtube kanaal, voer ze dagelijks uit.

Als gevolg van de rugpijn stuurt je motorisch brein je lichaam anders aan, de grote spiergroepen in je lichaam worden overmatig geactiveerd en zetten als het ware je rug op slot, de kleine spiergroepen worden juist geremd in hun activiteit. Een prima oplossing van het lichaam om herstel in de eerste fase te borgen. Op het moment dat de pijn afneemt is deze veranderde aansturing vanuit het brein helemaal niet wenselijk. Om je herstel te bevorderen en ook om recidief te voorkomen moet je werken aan het activeren van de kleine spiergroepen door het doen van laag belaste cognitieve oefeningen. (Te zien op ons Youtube kanaal)

Op het moment dat je klachten grotendeels hersteld zijn en je weer volledig je werk kan hervatten kan je gaan werken aan het optimaliseren van coördinatie, lenigheid, kracht & conditie. Je gaat nu dus werken aan een fit lijf voor nu en om in de toekomst rugpijn te voorkomen. Doe je dit niet dan ligt een recidief voor je in het verschiet. Een fit lijf heeft bovendien veel voordelen. Je hebt een betere fysieke weerstand, je voelt je beter, bent mentaal weerbaarder, je slaap kwaliteit is beter, je spijsvertering werkt beter, je bent in staat om langer fysiek bezig te zijn en een actief en sportief leven te leiden. Kortom je ervaart meer fysieke vrijheid.

Doe je voordeel met de tips, oefeningen en adviezen in dit artikel. We kunnen je ook nu individueel verder helpen. Met Streaming Fysio bieden we bewegingsanalyse, advies op maat, begeleiding en individuele oefenprogramma’s waar je direct mee aan de slag kunt. Bij acute klachten, maar ook om je (sport)performance te verbeteren.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...