7 tips bij een verstuikte enkel

17-01-2020
Het gebeurt vaak op een onverwachts moment. Vaak tijdens het sporten maar ook in het dagelijks leven als je op een ongelijke ondergrond staat of een misstap maakt. Plotseling kantelt je voet te ver naar binnen of heel soms juist naar buiten. Het gevolg is dan meestal een verstuikte enkel. Bij een heftige verzwikking kan er ook een breukje optreedt. Jera zet de 8 belangrijkste tips bij een verstuikte enkel en advies voor effectieve behandeling van (chronische) enkelklachten voor je op een rijtje.

Wat is een verstuikte enkel precies?
Je enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij een verstuiking komen er scheurtjes in die banden, of ze scheuren zelfs helemaal. Niet elke verzwikte enkel is overigens een verstuikte enkel. Een verzwikking is puur het omklappen van de enkel. Vaak vangen de spieren dat moeiteloos op en heb je er geen last van. Pas als de spieren het niet kunnen opvangen en de banden "overstretchen", is het een verstuiking. Door het scheuren van de bloedvaatjes komt er een bloeduitstorting en die zorgt voor de zwelling. Een verzwikking zwelt minimaal en er is geen bloeduitstorting, er is dan immers niks gescheurd.

De 7 belangrijkste tips bij een verstuikte enkel
1. Koel de enkel ongeveer +/- 15 minuten koud stromend water om de pijn te verlichten.
2. Gebruik liever geen ijs, ijs zorgt voor een snelle daling van de temperatuur en remt de zwelling. Juist de zwelling en de processen in je lichaam die die daardoor activeren heb je nodig voor het lichaamseigen herstelproces.
3. Om de enkel te ondersteunen kun je die inzwachtelen met elastisch drukverband. Een zwachtel zorgt er ook voor dat je de enkel beschermt is voor aanraking van buitenaf.
4. Probeer de enkel de eerste 48 uur niet onnodig te belasten en zo veel mogelijk hoog te houden, maar beweeg het gewricht wel. Probeer te lopen met een normale voetafwikkeling. Draai hierbij je been niet naar buiten.
5. Kun je na 2 dagen nog steeds niet steunen op je enkel? Raadpleeg dan je huisarts of
fysiotherapeut. Doe dit ook als de pijn en zwelling van de verstuiking na vier tot vijf dagen niet verminderen.
6. Na uiterlijk twee dagen begint het herstel. Probeer een balans te vinden tussen rust en belasting en laat je daarbij leiden door hoe het voelt. De pijn negeren vertraagt het herstel. Maar te voorzichtig zijn is ook niet bevorderlijk. Door op het juiste niveau te belasten is de doorbloeding optimaal en vindt er een efficiënt herstelproces plaats.
7. De spieren rondom de enkel zorgen voor de balans, uit dit oogpunt is het ook verstandig om binnen de pijngrens oefeningen te doen om deze spieren te activeren. Heb je behoefte aan gerichte oefenigen of vind je het lastig om te bepalen hoe ver je kunt gaan, neem dan contact op.
8. Het is verstandig om twee tot drie weken niet te sporten en daar pas weer mee te beginnen als de zwelling, pijn- en zwikklachten weg zijn. In het beginstadium van sporthervatting is het aan te raden om preventief te tapen of een brace om de enkel te doen. Zeker bij chronische enkelinstabiliteit en regelmatig zwikkende enkel is het goed om een enkelbrace aan te schaffen. Gebruik deze alleen bij zware belasting zoals sporten. Wij kunnen je adviseren over welke brace het beste past bij jouw voet en klacht past.

Fysiotherapie bij (chronische) enkelklachten
Fysiotherapeutische behandeling en begeleiding is nodig zijn als je pijnklachten blijven en je merkt dat je geen progressie maakt. Zoek ook hulp als sporthervatting zorgt voor een toename van pijn of zwelling. Een fysiotherapeut kijkt naar de de aard en de ernst van je blessure en kan aangeven aan hoe het verwachte herstel eruit zal zien. Indien nodig zal de enkel getped kunnen worden om het bewricht extra rust te geven. Een oefenprogramma gericht op balans en stabiliteit is altijd onderdeel van een behandelinggericht op lage termijn resultaat. De oefentherapie richt zich niet allen op de enkel, maar ook op de gehele bewegingsketen. Vaak is een verminderde balans en aansturing in de rug, bekken of heupregio de oorzaak van het trauma.
Uiteindelijk is het doel dat je weer alles kan doen met je enkel (of dat beetje meer) wat je ook voor de blessure deed en ook de voorwaarde hebt gecreëerd om een herhaalde verstuiking te te voorkomen in de toekomst.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...