Het nut van een bekwaam motorisch brein

25-02-2022
Jera hardloper
Het kan gebeuren dat je niet het maximale uit je sportprestaties haalt of niet honderd procent herstelt van die vervelende blessure. Grote kans dat het aan de bekwaamheid van je motorisch brein ligt. Als dat niet goed werkt, benut je je talenten minder goed. Wat het motorisch brein precies doet, waarom dat belangrijk is en hoe het fysieke vrijheid biedt, vertellen we je in dit blog.

De wisselwerking van lichaam en brein
Om optimaal te bewegen heb je zowel een bekwaam motorisch brein als een sterk lichaam nodig, een optimale modus tussen je lichaam en je brein. Vergelijk het motorisch brein met het werkgeheugen van een computer. Dat zorgt ervoor dat de computer taken snel en soepel uitvoert. Als dat werkgeheugen maar beperkt wordt gebruikt, haal je niet het maximale uit de capaciteit van je computer. Dat geldt ook voor je motorisch brein en je lichaam.

De gevolgen van een minder bekwaam motorisch brein
Als je motorisch brein begrensd is, stuur je je lichaam eenzijdiger aan. Dat zorgt ervoor dat je bepaalde spiergroepen veelvuldig gebruikt en dat andere spiergroepen juist minder participeren in jouw bewegingspatroon. Die veelvuldig gebruikte spieren en gewrichten raken dus eerder overbelast dan andere. Denk hierbij aan stijfheid in gewrichten, ongewenst hoge spierspanning, peesklachten of pijnlijke overbelaste gewrichten. Het telkens terugkerende karakter van deze klachten is ook een gevolg van het eenzijdig gebruiken van je lichaam.
Wat is de oorzaak van een minder bekwaam motorisch brein?
We gaan even terug naar de vergelijking met de computer. De reden dat het motorisch brein minder goed werkt is te vergelijken met een computervirus. Deze ‘virussen’ zijn pijn, oude blessures, leeftijd, eenzijdig trainen of weinig fysieke inspanning. Die zorgen ervoor dat je het werkgeheugen, je brein dus, minder goed benut wordt en verkeerde taken heeft aangeleerd. Deze factoren of een combinatie ervan maken dat je al snel in een vicieuze cirkel terecht komt. Je klachten gaan nooit helemaal weg, ze keren met regelmaat terug of je lichaam is niet in staat om betere fysieke prestaties te leveren.

Hoe wordt je brein weer bekwaam?
De oplossing zit hem in het vinden van de plekken die je motorisch brein niet benut. Dat zijn de spiergroepen die je brein vaak overslaat. Als je deze weer gaat gebruiken, stuurt je brein je lichaam weer veelzijdig aan. Zo doen al je spieren en gewrichten weer taakgericht en in balans mee aan jouw bewegingspatroon. Wij hebben specifieke en zorgvuldig uitgekiende oefeningen ontwikkeld, die we afstemmen op individuele verbeterpunten. Zo kan iedereen bij ons efficiënt en met een duidelijk doel trainen.

Een grondige bewegingsanalyse
Om deze oefeningen toe te passen in jouw oefenschema, analyseren we eerst jouw motoriek. Daarvoor gebruiken we The Performance Matrix (TPM), een innovatieve bewegingsanalyse die de lichaamsregio’s en spieren in kaart brengen die je brein minder goed aanstuurt. Met deze gedetailleerde data gaan we over tot een Persoonlijk Performance Traject.

Wat levert een bekwaam motorisch brein jou op?
Met de juiste motorische aansturing én natuurlijk een gezond fysiek gestel, heb je weer controle over jouw lichaam. Je zal merken dat ongewenste spierspanning vermindert, overbelasting verdwijnt, lenigheid verbetert en dat het terugkeren van pijnklachten afneemt. Je voelt je weer vrij om meer te bewegen, een actief leven te leiden en je sportprestaties te verbeteren. Een bekwaam motorisch brein is de basis voor een optimale modus tussen je lichaam en je brein die je fysieke vrijheid geeft.
Wil je jouw sportprestaties verbeteren of wil je van je terugkerende klachten af? Neem vrijblijvend contact op voor een uitgebreide bewegingsanalyse en een Persoonlijk Performance Traject. Ons team van ervaren sportfysiotherapeuten en performance specialisten is je graag van dienst met deskundig advies.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...