De sleutel naar een goede bewegingsgezondheid

30-03-2022
The way we move matters. Dat klinkt catchy, maar het is essentieel voor je bewegingsgezondheid. Het betekent letterlijk ‘de manier waarop je beweegt, doet ertoe’. Want hoe we bewegen is bepalend voor hoe je in het dagelijks leven de dingen doet die vanzelfsprekend lijken. In dit blog lees je hoe we jouw bewegingspatronen aanpakken voor een goede bewegingsgezondheid.
Vertrouwen en zekerheid
Bewegingsgezondheid is de rode draad in je levensstijl. Zowel op fysiek als op mentaal vlak. Hoe vloeiender je jouw lichaam beweegt, hoe zekerder je in het leven staat. Met een goede bewegingsgezondheid heb je het vertrouwen en de zekerheid dat hoe je beweegt fundamenteel correct is. Daar zouden we allemaal naar moeten streven.
Een vicieuze cirkel
Dat gaat in eerste instantie niet vanzelf. Je beweging wordt door meerdere factoren beïnvloed. Pijn is daar een goed voorbeeld van. Dat kan zowel acute pijn als pijn uit het verleden zijn. Het veroorzaakt vaak een vicieuze cirkel: pijn verandert hoe je beweegt, hoe je daardoor beweegt veroorzaakt weer pijn, waardoor je weer verkeerd beweegt, en ga zo maar door. Maar er is goed nieuws.
De cirkel doorbreken
Als je verandert HOE je beweegt, kun je die terugkerende pijn stoppen en de cirkel doorbreken. Als je fundamenteel correct bewegen wél vanzelf gaat, kun je weer alle dingen doen zoals dat voor je pijn was. Daarom helpt Jera mensen strategieën te vinden om beter te bewegen. We pakken de oorzaak van je pijn aan en begeleiden je naar gezond bewegen en een zeker leven.
Bewegingsanalyse
Het vinden van de juiste strategie begint met een analyse van aangeleerde bewegingspatronen. Daarbij kijken we niet alleen naar de plek(ken) waar de pijn zit. Het gaat namelijk om een goede balans in het hele lichaam. Om de onderliggende oorzaak van pijn boven te krijgen en aan te pakken, voeren we cognitieve tests over de hele bewegingsketen uit. Daarmee betrekken we, naast mobiliteit en kracht, ook het brein bij het maken van bewegingen. En dat is essentieel bij het bepalen van de juiste strategie. Het brein zorgt er namelijk voor dat bewegen op een goede manier straks weer vanzelf gaat.
Uitgekiende oefeningen
Voor iedereen is er een verbeterplan met de juiste strategie, afgestemd op individuele behoeften. Daarin verbeteren we heel specifiek de bewegingskwaliteit van onze klanten door oefeningen op maat en het aanleren van nieuwe patronen. We trainen de cognitieve bewegingscontrole, zodat lichaam en brein weer onbeperkte mogelijkheden hebben in het kiezen van de juiste bewegingspatronen.

Zo leer je op korte én lange termijn meer over het functioneren van je lichaam en het juist aansturen daarvan. En dat is de sleutel naar bewegingsvrijheid en een goede bewegingsgezondheid. Waardoor lopen met de hond, werken in de tuin, hardlopen en wandelen op vakantie weer vanzelfsprekend worden.
Meer weten over de mogelijkheden om jouw Movement Health te verbeteren, zodat je kan blijven doen wat jou blij maakt? Bekijk ons Persoonlijk Performance Traject Actief.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...