Coretraining voor wielrennen

17-04-2020
Getrainde wielrenners kunnen hun efficiëntie verbeteren door core- en duurtraining te combineren. Alleen duurtraining uitvoeren leidt niet tot een betere efficiëntie (hoeveelheid energie dat gebruikt wordt voor het leveren van vermogen). Dat blijkt uit een literatuurstudie waarin de gegevens van 51 afzonderlijke studies gezamenlijk zijn geanalyseerd.

Efficientie
Voor wielrenners is het van belang om met een zo hoog mogelijke efficiëntie te fietsen. De meeste wielrenners hebben een efficiëntie van ongeveer 20%. Dat wil zeggen dat ongeveer 20% van hun energieverbruik ten goede komt aan het leveren van het vermogen. Het verbeteren van deze efficiëntie zal er toe leiden dat de wielrenner minder zuurstof nodig heeft om een bepaald vermogen te leveren. Het is echter de vraag welke vorm van training het meest geschikt is om de efficiëntie te verbeteren. Vandaar dat Montero en Lundby hier een literatuurstudie over hebben uitgevoerd door de gegevens van meerdere afzonderlijke studies gezamenlijk te analyseren.

Bij wie zorgt coretraining voor betere prestaties?
De onderzoekers hebben er voor gekozen alleen studies te selecteren waarin de efficiëntie meerdere keren is gemeten bij een submaximale intensiteit. Uiteindelijk zijn de gegevens van 51 studies geanalyseerd. Hiervan zijn 26 studies uitgevoerd bij ongetrainde wielrenners, 17 bij getrainde wielrenners en in 8 studies was de getraindheid van de deelnemers onduidelijk. In totaal zijn in deze studies 531 proefpersonen onderzocht die tijdens de duur van de studie (variërend van 4 – 34 weken) 0,7 – 17 uur per week trainden.
Uit de analyse blijkt dat alleen het uitvoeren van duurtraining bij getrainde wielrenners niet tot een verbetering van de efficiëntie leidt terwijl de combinatie van duur- en coretraining wel een verbetering tot gevolg heeft. Bij ongetrainde wielrenners leidde zowel het uitvoeren van alleen duurtraining als de combinatie van duur- en krachttraining tot een betere efficiëntie.

Conclusie
De resultaten van deze studie laten zien dat getrainde wielrenners naast duurtraining ook coretraining moeten uitvoeren als zij hun efficiëntie willen verbeteren. Coretraining leidt onder andere tot een betere aansturing van de spieren waardoor de motorische eenheden in de spier meer kracht kunnen leveren. Hierdoor is minder spieractiviteit nodig voor het leveren van een bepaald vermogen. Wat de precieze fysiologische verklaring ook mag zijn, de resultaten van deze studie bevestigen in ieder geval de toegevoegde waarde van coretraining voor duursporters, in dit geval wielrenners.

Welke oefenigen?
Niet alle coreoefeningen leiden tot betere prestaties bij het wielrennen. Een wielrenner moet oefeningen selecteren die wielrenspecifieke spieren activeren en coördinatieve vaardigheden vragen die aansluiten bij de zithouding op de fiets en een krachtige trapbeweging. Wij hebben een aantal specifieke oefeningen voor je geselecteerd en die laten we je zien in een video op ons YouTube kanaal. We hopen je met deze oefeningen opweg te kunnen helpen, heb je behoefte aan een op jouw sportdoel afgestemd schema? Neem dan contact met ons op.

Onze laatste artikelen

Met een goede houding blijf je hardloopblessures de baas

“Schouders naar achteren, borst vooruit!” We krijgen het allemaal wel eens te horen in ons leven. En terecht. Of we nu voor...

Slijtage te zien op de MRI … wat nu?

Je loopt al langere tijd met pijn of ongemak bij het bewegen. Hoog tijd dat er eens een specialist naar kijkt. Natuurlijk h...

Zo belangrijk is het goed trainen van je kleine spieren

Bij het voorkomen en oplossen van klachten is het belangrijk om je kleine spieren te versterken. En die spelen niet alleen ...